Jak poprawić swoją odporność?

W kontekście dbania o swoje zdrowie w okresie jesienno- zimowym, często budzimy się na ostatnią chwilę. Kiedy dni zaczynają być krótsze, a za oknem niższa temperatura, w głowie pojawia się jedna myśl: trzeba zadbać o odporność! Szczególnie teraz, w dobie koronawirusa, kiedy każde kichnięcie czy kaszlnięcie przyciąga wzrok ludzi i sprawia, że stajesz się podejrzanym.

W tym wpisie chce podać Wam konkretne wskazówki jak zadbać o poprawę odporności.

Pierwsza podstawowa zasada: nie ufajcie bezgranicznie reklamom! NIE ma jednego cudownego suplementu diety, po którym staniesz się infekcjo-odpornym. Tutaj od razu wspomnę o tak bardzo popularnej witaminie C – zapewne ku zaskoczeniu wielu, badania naukowe nie potwierdzają działania tej witaminy w celu ochrony przed złapaniem wirusa. Stosowanie witaminy C może wpływać na skrócenie czasu trwania infekcji i zmniejszeniu odczuwalnych objawów. Co ważne, zapotrzebowanie na witaminę C pokryje zjedzenie połowy papryki! Także o jej niedobory w diecie nie ma się co martwić 😉

Przechodząc do konkretów, co w takim razie sprawdzi się, aby cieszyć się zdrowiem w tym najbardziej chorowitym okresie w ciągu roku?

Przede wszystkim do znudzenia będę powtarzać, że o naszą odporność musimy dbać cały rok. Odporność to odzwierciedlenie naszego stanu zdrowia, sposobu odżywiania, aktywności fizycznej oraz snu i regeneracji.

Jednak oczywiście, że zwracając uwagę na to co spożywamy (lub suplementujemy), możemy znacząco wspomagać naszą odporność. Aby cieszyć się zdrowiem w Twojej diecie powinny się znaleźć:

– Witamina D – wpływa korzystnie na nasz układ immunologiczny. W pożywieniu znajduje się w tłustych rybach morskich, ale oczywiście głównie jest syntetyzowana z promieni słonecznych. Przypominam, że zalecenia IŻŻ dla Polski to suplementacja witaminy D w okresie jesienno-zimowym dla każdego!

– Kwasy omega-3 – wykazują działanie przeciwzapalne. Również ich głównym źródłem są ryby i owoce morza. Zaleca się spożywanie 2 porcji tłustych ryb tygodniowo, aby dostarczyć odpowiednią ilość tych kwasów tłuszczowych. Jeśli nie spożywasz ryb – konieczna jest suplementacja.

– Cynk – mikroelement o działaniu przeciwwirusowym. Bogatym źródłem cynku są produkty takie jak otręby, tłuste sery, kasza gryczana i produkty pełnoziarniste, orzeszki ziemne oraz sezam i pestki słonecznika oraz dyni.

Oprócz wymienionej wyżej najważniejszych„top 3”, warto pamiętać o:

– czosnku – uznawany jako naturalny antybiotyk,

– cytrusach – źródło witaminy C,

– miodzie – bogaty w witaminy i składniki mineralne oraz flawonoidy,

– imbirze – działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Pamiętajmy, że podstawą naszego zdrowia i odporności będzie dobrze zbilansowana i urozmaicona dieta. To jest podstawa ogólnego zdrowia, a poszczególnymi składnikami możemy wspomóc nasz organizm.

A jeśli nie wiesz jak prawidłowo zbilansować swój jadłospis zajrzyj do mojego sklepu i zakup JADŁOSPIS JESIENNY, który pokrywa zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze a dodatkowo zawarte w nim posiłki są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Stosując moje jadłospisy, masz pewność, że odżywiasz się zdrowo.

Scroll to Top