JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWE I SZYBKIE POSIŁKI? * i nie zwariować ;)

Najczęstszymi obawami, które towarzyszą nam przed zmianą nawyków żywieniowych są:
– „ja nie mam czasu na przygotowywanie 5 posiłków dziennie”
– „pewnie produkty będą trudno dostępne”
– „mnie nie stać na dietę”

Tym postem chciałabym odczarować te MITY!
I pokazać Wam, jak ja organizuję się, żeby posiłki przygotowywane w mojej kuchni były szybkie ale też w pełni zbilansowane 🙂
Nawet wczoraj w luźnej rozmowie z kilkoma Paniami usłyszałam dokładne te argumenty, jako wymówki, dlaczego one nie zgłoszą się do dietetyka, nie zmienią nawyków żywieniowych, chociaż bardzo chciałyby schudnąć.
Uważam, że my ludzie mamy dar, aby znajdować sobie wymówki! Mam nadzieję, że te kilka rad pozwoli inaczej spojrzeć Wam na kwestie przygotowywania zdrowych posiłków.

Najważniejsza jest dobra organizacja i planowanie:
Poświęć kilka minut i zaplanuj posiłki na najbliższy tydzień.
Przygotuj listę zakupów.
Zadbaj o to, żeby posiadać wszystkie potrzebne produkty w domu, by uniknąć szybkich i bezwartościowych przekąsek.Te punkty zapewne wydają się być oczywiste.

Ale jak przygotować się do tego planowania, jakie produkty wybrać?
Komponując nasze posiłki warto opierać się o zalecenia wg TALERZA ZDROWIA (więcej informacji znajdziecie we wcześniejszym poście).

1. Ja zawsze zaczynam od wyboru WĘGLOWODANÓW (wg talerza zdrowia powinny zajmować ½ całości posiłku). Do wyboru mamy:
– pieczywo,
– makaron,
– kaszę,
– ryż,
– ziemniaki.

RADA: Aby skrócić czas przygotowywania posiłków i ograniczyć ilość brudnych naczyń, zawsze staram się wybierać ten sam rodzaj węglowodanów na kilka posiłków w ciągu dnia. Np. na obiad wybieram makaron pełnoziarnisty z curry, a na kolację sałatka z tym samym makaronem z burakami i fetą. W ten sposób gotuje tylko raz i dwa posiłki załatwione.

2. BIAŁKO – zapotrzebowanie na białko trzeba pokryć, niezależnie od tego czy spożywacie mięso czy nie. Dobre źródła białka to:
– mięso,
– ryby i owoce morza,
– strączki,
– nabiał (twaróg lub skyr)

RADA:
– przygotuj mięso od razu na 2 dni, dzięki temu następnego dnia tylko dodasz do reszty dania,
– strączki wybierz już te gotowe do spożycia ze słoika albo z puszki,
– sery czy jogurt to wiadomo, ze wystarczy dodać do posiłku 🙂

3. TŁUSZCZE nie powinny stanowić problemu ponieważ wystarczy dodać oliwę/ pestki/ orzechy/ awokado i już!

4. WARZYWA I OWOCE – nie powinny stanowić większego problemu o ile mowa o świeżych 😉 Natomiast, żeby maksymalnie szybko przygotowywać posiłki i urozmaicać je polecam:
– kupować już ugotowane warzywa pakowane próżniowo jak np. buraki czy ziemniaczki
– owoce, których wiele osób nie lubi obierać jak np. ananas – kupować mrożone (wtedy dodać inne owoce oraz jogurt i posiłek gotowy :))

JAKIE PRODUKTY ZWYKLE WYBIERAM?
Ze względu na to, że częściej nie jem mięsa niż jem, korzystam często z GOTOWYCH PRODUKTÓW wege.
– PIEROGI Z TOFU – dodaje do nich rukolę, pomidorki koktajlowe oraz kiełki i mam zbilansowany posiłek.
– BURGERY WEGE – wystarczy podgrzać i porcja białka gotowa.
– PASTY WEGE/TWAROGI – z dodatkiem razowego pieczywa i warzyw – mamy gotowy posiłek.
* Jeśli nie podchodzą Tobie wege produkty to oczywiście możesz zamienić np. na dobrej jakości chudą wędlinę jako dodatek białkowy do posiłku.
– CIECIOERKA ZE SŁOIKA/ FASOLA CZERWONA Z PUSZKI – stosuje jako dodatek do dań główny i sałatek.
– TUŃCZYK Z PUSZKI/ ŁOSOŚ WĘDZONY – do makaronu/ kaszy/ ryżu wystarczy ze dodasz warzywa, oliwę i kolejny posiłek jest przygotowany.
– Na przekąski często wybieram skyr z owocami, kawałek gorzkiej czekolady, orzechy czy koktajle, które też miksuje na dwie porcje od razu.
Także ŻADNYCH WYMÓWEK, każdy może w szybki sposób skomponować zdrowe posiłki 🙂

Podoba Ci się ten post? Polub, udostępnij – niech inni też skorzystają 🙂

Scroll to Top